2/26/2010

De-a lungul timpului, nici o alta creatura nu a avut longevitatea vampirilor, indiferent de cultura. Ca vrem sau nu, ceva specific lor ne este caracteristic si acest lucru va ramane cu noi, intr-o forma sau alta, e de parere autoarea cartii "Science of vampires" ("Stiinta vampirilor"-n.r.), citata de "Discovery". Mai mult, aceasta considera ca aparitia vampirilor in literatura a fost urmarea superstitiilor care circu lau despre ei.
"Oamenii au inceput sa scrie despre vampiri povesti inspaimantatoare, care au fost date mai departe prin folclor. Astfel incat atunci cand am inceput sa scriu despre vampiri in felul in care ii intelegem noi, s-a creionat imaginea unei creaturi care bea sange, care este nemuritoare si care patrunde intr-o familie atunci cand identifica o persoana pe care o doreste", considera Ramsland. Aceste caracteristici par sa cristalizeze personajul lui Bram Stoker, Dracula, despre care scriitoarea sustine ca in film a fost descris drept o creatura ingrozitoare, "deloc sexy". Ulterior, transformarea lui intr-un conte cu accent a facut ca personajul sa fie ceva mai atragator si mai sexy.
Cu toate astea, punctul de cotitura in literatura si cinematografia cu vampiri a fost "Dark Shadows". "Pentru ca in acesta, in anii '60, aparea Barnabas. Dracula era, deci, celalalt rau care trebuia eliminat. Apoi, in 1976, au aparut "Salems' Lot" si "Interviu cu un vampir". "Salem's Lot" a fost foarte popular, datorita personajului sau reptilian, insa in "Interviu cu un vampir" noi aveam sansa sa fim vampirul", a mai adauga t Ramsland.
Cu aceste opere, transformate in filme, au inceput viziunile care ii descriau pe vampiri drept "creaturi groaznice". Acestea au continuat sa circule, insa intr-o forma romantica. De altfel, dupa spusele scriitoarei, acest romantism este prezent in zilele noastre si a inflorit foarte mult in filmele cu specific. In ciuda acestui lucru, vampirii vor deveni din nou metafora lucrurilor care ne deranjeaza si ne sperie, intr-o forma pe care nu am vazut-o niciodata. Si asta pentru ca, in opinia lui Ramsland, privim catre un viitor cu care nu stim cum sa ne descurcam.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu